1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.
  2. Welcome back! Thank you for being a part of this Traders Community. Let's discuss and share :)
    Selamat datang kembali! Trimakasih telah menjadi bagian dari Komunitas Trader ini. Mari berdiskusi dan berbagi :)
    Dismiss Notice

Kenapa Perlu Kaya

Discussion in 'Saran-Saran dan Laporan' started by militanfx, 07 Feb 2018.

  1. militanfx

    militanfx New Member

    Equity
    Credit
    Ref Point
    KENAPA PERLU JADI KAYA?

    Pada tahun 1918 kalau x silap sy, bank dunia ditubuhkan. Planning bank dunia adalah menguasai seluruh pulusuk dunia dengan sistem mereka one world order. Pada tahun 1935, nama malaysia sudah ada dalam peta dunia rekaan bank dunia ni. Lepas tu mereka laga2 kita dengan puak jepun. Mereka hasut sampai jepun dtg nak serang malaysia. Malaysia nak perang xde duit. Jepun nk perang xde duit. Bank dunia pun offer loan peperangan. Kita loan dengan depa. Lepas tu mereka offer lagi senjata kalau nak beli, depa ada supplier. Supplier tu pulak kaum kerabat depa jugak. Duit keluar jap bg loan pastu masuk balik dalam poket dorg. Bunga depa letak tinggi sampai sekarang negara-negara yg buat loan dengan depa ni x blh nak lawan wlpun depa buat law yg mengarot sbb loan x hbs byar lagi.

    Sama juga mcm kita. Kita disuap dengan "hadiah" duit sebagai cagaran. Nanti puak yg bg duit menang, depa nk naik harga minyak, nk buat cukai baru, nak buat itu, nak buat ini kita xblh bantah sbb kita akan cakap xpa lah cukai sikit2 yg penting time raya, time anak nk sekolah ada jugak org bagi duit saku. Kerana terhutang budi keluarga, harta, bangsa, yg paling takot agama kita pun tergadai sebab kita di suap dengan "hadiah".

    Cuba bayangkan jika kita kaya. Duit mana kita pandang. Harta ada pun mana kalut nk jual sbb kita duit dh cukop. Bila orang kita berniaga kita doakan org tu jatuh bankrup. Orang kerja sendiri kita pandang lekeh. Nak jugak biar kerja kerajaan. Sebab apa mintak anak-anak kerja kerajaan? Sebab nk mintak anak jadi kera bayar loan sampai mati. Kerja kerajaan kan senang buat loan. Mentality mcm ni kita perlu ubah. Cuba jadi usahawan. Jadi usahawan pula jangan sangka meniaga arini ptg nanti terus kaya. Kayuh slow2 la. Tak pandai niaga? Belajar. Nak belajar dengan siapa? Cari lah guru.

    Sikap berada dalam zone selesa dan malas berubah yg buat kita semakin mundur. Jangan sampai tanah air kita tergadai lagi baru nak start niaga balik. Rasulullah S.A.W pernah pesan, "Berniaga lah kalian meskipun kalian sudah kaya-raya". Apa Rasulullah cakap tu mesti ada point dia. Jadi jangan tkot jadi kaya dan jangan terlalu lama jadi hamba.‍♂️
     
  2. nashbu

    nashbu New Member

    Equity
    Credit
    Ref Point
    Yang kaya jgn slalu dongak ke atas..dan yg blom kaya must be "work hard, pray hard"..God bless us..peace!
     

Share This Page